Dentelles de Bruges

Dentelles de Bruges
Dentelles de Bruges
Juliette's
Juliette’s

In Bruges, it feels like there is one chocolate shop lined up after another. There are so many: approximately 55! ‘The Chocolate Line’ -run by Dominique Persoone, the most innovative Master Chocolatier, is by far the most famous one. Nevertheless, I decided to try a completely different handmade delight: ‘Dentelles de Bruges’. The art of Bobbin lace was a speciality of Bruges. Long ago, the majority of lace-making schools were established in Bruges. The famous biscuits were very soon named after lace –or Dentelle in French- because of its similar paper-thin, see-through structure. The warm colour of the biscuits refers to one of the main ingredients: brown sugar.

The biscuits are for sale at the hand-crafted biscuits bakery, Juliette’s in the Wollestraat 31a – www.juliettes.be

Dentelles de Bruges

In Brugge loop je de ene na de andere chocoladeboetiek voorbij. Er zijn er plus minus 50 waarvan ‘The Chocolate Line’ van Dominique Persoone -de meest innovatieve meester chocolatier- veruit de bekendste is.

Ik kies evenwel voor een compleet andere ambachtelijke lekkernij: de Dentelles de Bruges’. Brugge stond synoniem voor het kunstambacht, kant. Brugge beschikte in een ver verleden over het grootste aantal kantscholen. De befaamde ‘Brugse Kletskoppen’ met hun flinterdunne, doorzichtige structuur  werden dan ook snel ‘Dentelles de Bruges’ genoemd. De koekjes danken hun warme kleur aan één van de hoofdingrediënten, bruine kandijsuiker.

De koekjes zijn te koop bij de artisanale koekenbakkerij, Juliette’s in de Wollestraat 31a.  – www.juliettes.be

 

 

Advertisements

Published by

lifestyletalks.wordpress.com

About Fashion, Food and Travel (& César)